Ambasada Italije je na stranici „Italy in Croatia“ objavila fotografiju svog ambasadora koji je položio cveće, s potpisom u kojem je pisalo da „ambasador Prejfrančesko Sako odaje počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u ime mira i zaštite slobode i ljudskih prava. Solidarnost s hrvatskim narodom“.

Posle niza kritika tog „tvita“ na društvenim mrežama – piše sajt Dnevno.hr – Ambasada Italije je objavila još jedan „tvit“ da bi objasnila šta znači „solidarnost s hrvatskim narodom“.

Tu je naknadno napisano da „Ambasada obeležava sećanje na žrtve koncentracionog logora Jasenovac, većinom Srbe, Jevreje i Rome, pridružuje se osudi ustaškog režima i izražava solidarnost s hrvatskim narodom koji je odabrao načela zakonitosti, slobode i ljudskih prava otelovljena u EU“.

Na to je u subotu direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida, Dejan Ristić, medijima dostavio svoje protestno pismo upućeno ambasadoru Italije u Hrvatskoj „zbog neprimerenog sadržaja objave“ kojom se „u kontekstu memorijalizacije jasenovačkih žrtava izražava solidarnost sa hrvatskim narodom“.

Direktor piše da su „pripadnici hrvatskog naroda bili žrtve represivnog državnog, vojnog i policijskog aparata NDH isključivo u onoj meri u kojoj su ih vlasti te iste NDH percipirale kao svoje protivnike“.

Istovremeno, nastavio je Ristić, „pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda bili su u NDH jasno označeni kao oni koje treba u potpunosti fizički, identitetski i verski istrebiti“.

Stoga, ukazao je on, „ostaje nejasno to na koji se tačno segment hrvatskog naroda odnose izrazi Vaše (ambasadorove) solidarnosti u kontekstu kulture sećanja na jasenovačke žrtve“.

Ristić je napisao da je sadržaj objave Ambasade Italije „izazvao veliko uznemirenje građana Republike Srbije, a posebno preživelih, odnosno potomaka žrtava genocida počinjenog nad stotinama hiljada Srba, kao i desetinama hiljada Jevreja i Roma na području NDH“.

U pismu ambasadoru naveo je da je „sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, čiji ste lokalitet posetili u okviru komemoracije nedužnim srpskim, jevrejskim, romskim i drugim žrtvama, po pokazanoj bestijalnosti hrvatskih ustaša bio najmonstruoznije gubilište u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata (1939-1945)“.

Ristić je ambasadoru potom ukazao da sadržaj objave na Tviteru, „osim toga što uključuje uvredu retkim preživelima jasenovačkog gubilišta i stotinama hiljada njihovih potomaka širom prostora nekadašnje Jugoslavije, istovremeno predstavlja grubu i javnu distorziju genocida počinjenog nad Srbima, Holokausta i Samudaripena koju ovaj Muzej odlučno odbacuje i osuđuje“.

Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida na kraju protestnog pisma poručuje da očekuje „reakciju Ambasade (Italije u Zagrebu) koja bi podrazumevala uklanjanje te objave, kao i javno izvinjenje preživelim žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, kao i njihovim potomcima“.