Kako su iz ministarstva rekli za N1, Srbija nije jedina evropska zemlja koja bi bila pogodjena novim paketom sankcija EU, ali „čine sve da se obezbedi sigurno snabdevanje“.

Novim paketom sankcija zabranjeno je snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj u Hrvatskoj.

„To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja“, naveli su iz ministarstva.

Prema njihovim rečima, u narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, radiće se i na povećanju zaliha sirove nafte, koje bi „uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu“.

„Jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU je i pritisak na tražnju, jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije“, objasnili su iz Ministarstva rudarstva i energetike.