Miši Vaciću, nekadašnjem državnom službeniku u Vladinoj kancelariji za Kosovo i Metohiju, a danas predsedniku vanparlamentarne stranke Srpska desnica, sankcije su uvedene zbog povezanosti sa Rusijom, odnosno štetnih spoljno-političkih aktivnosti, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva finansija SAD

Iz istog razloga sankcije su uvedene i Nenadu Popoviću, biznismenu poznatom po dobrim vezama sa Moskvom.Nenad Popović je bio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a predsednik je Srpske narodne partije (SNP), koja je koalicioni partner Srpske napredne strnake (SNS).

Na listu sankcionisanih postavljen je i crnogorski kontroverzni biznismen Branislav Brano Mićunović, poznat i po izuzetno dobrim vezama sa bivšim crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Na popisu sankcionisanih iz Bosne i Hercegovine (BiH) izdvaja se Savo Cvijetinović Tigar, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), koji danas neguje bliske odnose s ruskim veteranima, bajkerskom grupom “Noćni vukovi” i drugim ruskim organizacijama, preneo je N1.

 

SAD uvela sankcije Petru Đokiću, šefu Predstavništva RS u Moskvi i još jednoj osobi

Predsednik Socijalističke partije Republike Srpske (SPRS) i ministar rudarstva i energetike RS Petar Djokić stavljen je na američku”crnu listu” objavljenu danas.

Osim Đokića, američke sankcije za BiH su uvedene i visokom funkcioneru vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Savi Cvjetinoviću, zvanom Tigar, iz Bijeljine i šefu Predstavništva RS u Moskvi Dušku Peroviću.

U obrazloženju američkog Ministarstva finansija navedeno je da je Đokić 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije.

“Sklapanje takvog sporazuma predstavlja pretnju sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navedeno je u obrazloženju.

Savo Cvjetinović je član Izvršnog odbora SNSD i predstavnik kompanije “BN Inžinjering” sa sedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske.

“BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini i u Rusiju preko BiH”, naveli su iz Ministarstva finansija SAD.

Šefu Predstavništva RS u Moskvi Dušku Peroviću, naveli su u obrazloženju, sankcije su uvedene zbog lobiranja za predsednika RS Milorada Dodika u Moskvi i dogovaranje sastanaka Dodika i Putina.

“Perović je, takođe, služio kao posrednik između Vlade RS, sa Dodikom na čelu, i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dve firme ruskog milijardera, u isto vreme kada je on bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS”, naveli su iz ameičkog Mionistarstva finansija.

Dodali su da je Perović “dodatno posedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih ofšor kompanija”, ne navodeći o kom ruskom milijarderu je reč.

Perović je na listi, jer je, kako se ističe, direktno ili indirektno delovao u ime ili za račun Milorada Dodika, čija su imovina i imovinski interesi blokirani na osnovu ranije objavljenih američkih sankcija.

“Oni koji omogućavaju ruski uticaj u BiH, kroz nedozvoljene poslove i trgovinu uticajem, upuštaju se u korupciju ili potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i dalje će se suočavati sa posledicama”, saopštila je američka ambasada u Sarajevu na društvenoj mreži X.