Do napada na pripadnike KFOR-a došlo je nakon što su u opštinama na severu Kosova porasle tenzije a kosovska policija pomogla novim albanskim gradonačelnicima da uđu u opštinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo koje nije prihvatilo rezultate lokalnih izbora koje je bojkotovalo.

Situacija je eskalirala 29. maja, kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om, a tada su povređena 93 pripadnika KFOR-a, od kojih su neki zadobili teže povrede.

“Danas odajemo počast zaslugama i žrtvama naših saboraca, koji su ugrozili svoje živote, da bi izvršili svoje dužnosti za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu sa mandatom naše misije. Njihova hrabrost je pomogla da se situacija u toj oblasti stabilizuje i spreči dalja eskalacija”, rekao je komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš.

Kako se navodi u saopštenju KFOR-a, nakon nasilja koje je izbilo na severu, NATO je rasporedio još oko 1.000 vojnika i doveo dodatne oklopne snage na Kosovo.

Povećano je prisustvo Kfora na severu Kosova i pojačane patrole, uključujući i one na granici, piše u saopštenju.

“Ovo je bilo najveće pojačanje našeg kontingenta na Kosovu u poslednjoj deceniji, a to pokazuje da je NATO spreman da održi mir”, navodi se u saopštenju.