U saopštenju povodom godišnjice te nesreće, iz sindikata su naveli da se ni aktuelni ministar odbrane ni njegovi prethodnici od 2015. nisu “udostojili da javno odaju počast” pripadnicima VS, dvojici zdravstvenih radnika i bebi iz Novog Pazara, koji su stradali u udesu helikoptera u blizini beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

“Srbija još uvek nema odgovor na pitanje ko su odgovorni za poletanje i pad helikoptera VS 13. marta 2015. kada po svim pravilima, zbog nepostojanja elementarnih meteo-uslova za letenje, nije smela biti izdata takva naredba”, naveli su iz sindikata.

Podsetili su da je u vezi te nesreće javno tužilaštvo utvrdilo kako nema krivične odgovornosti iako kako su naveli, Krivični zakonik prepoznaje takav slučaj kao krivično delo “nepreduzimanje mera za obezbedjenje vojne jedinice”.

“Bez obzira na nemoral i potpuno odsustvo empatije koji u ovom slučaju padaju na dušu poslednjih nekoliko ministara odbrane, naša je dužnost da na žrtve ove nesreće ne zaboravimo i da nastavimo da insistiramo na tome da se ovaj slučaj procesuira a svi odgovorni, uključujući i javnog tužioca koji je u tom predmetu postupao, kazne po zakonu”, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Na današnji dan pre sedam godina u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.

Helikopter se srušio 13. marta, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma Nikola Tesla u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.