„Nastavljamo sa sprovodjenjem inicijative Otvoreni Balkan kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji“, rekao je Mali.

On je ocenio da je „Otvoreni Balkan“ od ogromnog značaja za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje ekonomija, i dodao da su u okviru te inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Mali je podsetio da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvodjenje jedinstvene radne dozvole izmedju zemalja potpisnica inicijative, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čime će one biti još privlačnije investitorima, koji će moći da dobiju radnike iz sve tri zemlje.

„Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura, ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana“, rekao Mali.