Oni su u blagoj prednosti u odnosu na dve glavne stranke koje tradicionalno dominiraju političkom scenom u Pakistanu.

Posle gotovo 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, izborna komisija Pakistana saopštila je retultate iz 136 od 266 izbornih jedinica.

Sporost brojanja povećava sumnju u manipulaciju protiv stranke Tehreek-e-Insaf-a Imrana Kana kojoj nije bilo dozvoljeno da bude na glasačkom listiću, što je primoralo njene kandidate da se takmiče kao nezavisni.

Preliminarni zvanični rezultati daju 49 mesta nezavisnim strankama povezanim sa Kanovom strankom, naspram 42 za Pakistansku muslimansku ligu (PML-N) Navaza Šarifa, koja je favorit izbora.

Pakistanska narodna partija (PPP) Bilavala Buto Zardarija, koja predstavlja drugu političku snagu u zemlji, takođe je prošla bolje nego što se očekivalo sa 34 mesta, prema izbornoj komisiji.

Ako se ti rezultati potvrde, nijedan od tri bloka neće moći da dobije apsolutnu većinu i da vlada sam. Pobednik će morati u koalicionu vladu, a otvorene su sve opcije.

Navaz Šarif (74), koji se vratio u Pakistan u oktobru posle četiri godine egzila u Londonu, po posmatračima bi imao podršku vojske. Pobeda njegove stranke mogla bi mu omogućiti da po četvrti put vodi zemlju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je danas saopštilo da se na dan izbora, dogodio 61 napad u kojem je poginulo 16 osoba, a 54 su ranjene.

Predizbornu kampanju su obeležile optužbe za “predizbornu malverzaciju”, uz izbacivanje popularnog Imrana Kana (71), osuđenog na čak tri dugogodišnje zatvorske kazne, i represiju protiv njegove stranke.

Pakistanski parlament ima 336 poslanika, a 70 mesta rezervisano je za žene i verske manjine.