Te kape na engleskom poznate kao “Bearskins” nose pripadnici vojske straže ispred Bakingemske palate i one su postale jedan od poznatih simbola Velike Britanije.

Peta se već dugo zalaže da kape od krzna crnog kanadskog medveda budu zamenjene veštačkim krznom francuske kompanije Ekopel (Ecopel).

Ministarstvo odbrane “odbija da eksperimentiše sa tim” (veštačkim krznom), dok je nekoliko puta poslednjih godina obećavalo da će to uraditi, rekli su predstavnici Pete.

Ministarstvo je sa svoje strane potvrdilo da je Peta pokrenula sudski postupak, ali je odbilo da komentariše taj slučaj.

Britanska vlada je pre nekoliko meseci saopštila da ne planira da zameni kape od medvedjeg krzna, jer smatra da predlog Pete ne ispunjava neophodne kriterijume.

Peta se takodje obratila kralju Čarlsu Trećem (Charles) pošto je zagovornik zaštite prirode, ali za sada nije dobila odgovor.

To udruženje je zatražilo od kralja da za svoje krunisanje u maju ima dugačak kraljevski ogrtač od veštačkog krzna a ne od hermelina.