Kako je Društvo navelo, na groblje je orintolog Slobodan Marković otišao nakon dojave građana da sa srednjenaponskog stuba dalekovoda već nekoliko dana visi leš nastradale bele rode. Iako su službe Elektrodistribucije Srbije uklonile prijavljene leševe, na teritoriji groblja, ispod stubova dalekovoda pronađeno je još 8 stradalih strogo zaštićenih belih roda, 4 gačka i jedna svraka, koji su zaštićene vrste.{image2}

Kako na groblju boravi veliki broj pasa lutalica, opravdana je pretpostavka da je broj ptica koje stradaju na mrežama i stubovima dalekovoda daleko veći od zatečenog.

Na osnovu podataka Društva, u našoj zemlji je od 2012. do 2019. godine otkriveno 310 slučajeva strujnog udara. Međutim, radi se samo o slučajevima koji su otkriveni i zabeleženi, pa su stvarne razmere problema daleko veće.

Slučajevi stradanja ptica od udara struje nisu pojedinačni i retki, već se radi o nedovoljno prepoznatoj opasnosti koja u svetu na godišnjem nivou odnese desetine miliona života ptica.{image3}

“Ove scene na groblju uklapaju se u neku opštu sliku ovog problema u Srbiji. Najviše stradaju ptice iz porodice vrana koje traže otvoreno stanište sa pojedinačnim drvećem koje u ovom slučaju zamenjuju stubovi”, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, “u velikom broju stradaju i bele rode, pogotovo mlade koje još uvek vežbaju letenje, zbog svojih velikih krila – slete na stub da odmore, ali onda krilima naprave fatalan kratak spoj dodirujući dve faze ili fazu i uzemljenje”.

“Stradaju i druge ptice, dnevne i noćne grabljivice koje sa stubova osmatraju i love”, pojasnio je Marković, koji je i zabeležio slučaj na niškom groblju.

Društvo se rešavanjem problema stradanja ptica na dalekovodima bavi u okviru višegodišnjeg projekta Danube Free Sky iz LIFE programa Evropske unije.

Nakon određivanja ključnih mesta na kojima strada veliki broj ptica, pristupiće se rešavanju problema izolovanjem stubova i zamenom opasnih elemenata bezbednim.{image4}

“Ukoliko znamo da postoji mesto koje je potvrđeno gubilište za veliki broj ptica, a postoje i iskustva koja taj problem rešavaju, onda ne vidim razloga da se ovaj problem ne reši i životinje sačuvaju”, zaključio je Marković.