Kako je saopšteno, Nacionalni konvent je naglasio da Srbija treba još i da predloži Zakon o širokopojasnom internetu i Zakon o elektronskim medijima, obezbedi finansijskui operativnu nezavisnost agencija RATEL i REM, obezbedi zaštitu konkurencije za operatore, završi pripreme i uvede sistem za hitne pozive 112, ubrza realizaciju zadataka iz medijske strategije i razvoj audio vizuelne politike.

“Radna grupa podržava sve pomenute aktivnosti i nastojaće da se oni realizuju u narednih godinu dana uz kontakte sa nadležnim organima i organizacijama. Ispunjenjem ovih zadataka unapredjuje se razvoj informacionog društva i medija u Srbiji”, naveo je Nacionalni konvent EU.

U izveštaju je konstatovan umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji u pogledu funkcionisanja unutrašnjeg tržišta za elektronske komunikacije, dostupnosti savremenih elektronskih servisa, razvoja informacione bezbednosti, primene eUprave i eTrgovine, funkcionisanja jedinstvenog digitalnog tržišta, širenju ultrabrze širokopojasne komunikacione infrastrukture, razvoja medijske pismenosti i niza drugih aktivnosti.

Radna grupa je prethodne godine podržala Pregovaračku poziciju Srbije za poglavlje 10-Informaciono društvo i očekuje da se ove godine otvori Klaster 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast.