Advokat Božo Prelević naglasio je da je nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima u sukobu sa svim zakonima o policiji u EU i da je taj zakon potreban samo vlasti, odnosno Srpskoj naprednoj stranci.

“Ovo je i politički marekting, odnosno dobro pokrivanje za dogovor oko Kosova i Metohije, jer je ovaj zakon toliko loš, da ga ni ova vlast ne bi predložila. Mislim da je namerno postavljen da bi izazavao reakcije”, kazao je Prelević na tribini.

Ovaj zakon “sužava” slobodu gradjana i pitanje je, kako je naglasio advokat, da li je zakon o policiji potreban vlasti da “pokriju dva minuta u Doljevcu ili noć u Savamaloj”.

Advokat Rodoljub Šabić nazvao je nacrt ovog zakona “skandaloznim” i rekao da su slične ideje postojale “možda u vreme diktature kralja Aleksandra”.

“Zamislite da postoji neko, ko nije sud, koji može na osnovu nečega da odluči da udje u vaš stan bez vaše volje, znanja i bez svedoka. Dakle, moći će da udju u vaš stan na osnovu sumnje da pripremate neko krivično delo. Policija nikada nije imala to pravo”, objasnio je Šabić.

Takodje je rekao da je “ozbiljno vredan pažnje” i nacrt Zakona o nacionalnoj bazi DNK i da je čudno što taj registar vodi policija, a ne stručna institucija.

“To je zastrašujuće, jer ko nadzire tog policajca, pa policajac. Čovek mora da digne glas protiv ovoga”, naglasio je advokat.

Profesor Oliver Stojković objasnio je da zakon o registru DNK znači da ako gradjanin jednom udje u tu bazu podataka, “njegov DNK tu ostaje zauvek”.

“Kada se vi kao oštećeni u nekom sudskom postupku ili ako ste slučajni svedok čiji DNK mora da se testira radi eliminacije, svi mi kada udjemo u bazu podataka, nikada više nećemo moći da izadjemo iz tog registra, kao ni i naši srodnici. Dakle, ja imam zakonsko pravo da ne svedočim u postupku protiv mog oca ili sina, ali moj DNK može da se iskoristi”, kazao je profesor.

Podsetio je da je Srbija “već dva puta platila kaznu” pred Evropskim sudom za ljudska prava jer postoji takav “nakaradni” zakon.

“Idemo ka pravcu autokratije”, naglasio je Stojković.