Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović ocenio je u saopštenju da bi uvođenje sankcija Rusiji udaljilo Srbiju od vrlo važnog saveznika u borbi za odbranu srpskih nacionalnih interesa, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Republici Srpskoj.

“Osim toga, to bi ugrozilo vrlo važne aranžmane sa Rusijom na polju energetike i oslabilo bi našu ekonomiju”, naveo je Jovanović.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović kazao je da su o sankcija pričali i Dačić i ministar privrede Rade Basta, a da “nijednog ministra nismo čuli da je javno odbacio takvu mogućnost, kao ni predsednika (Aleksandra Vučića) i premijera države (Anu Brnabić).

“Jasno je u kom pravcu ide vlada Srbije i da će uvesti sankcije Rusiji, ali mi ćemo se tome usprotiviti u parlamentu i van njega”, rekao je Mihailović.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u nedelju da je Srbija ostavila otvorenu mogućnost da odluka o uvođenju sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu bude promenjena, ako srpska privreda i građani počnu da trpe nepopravljivu štetu.

“Pošto je odluka (Saveta za nacionalnu bezbednost) još na snazi, to znači da nemamo još taj slučaj”, rekao je Dačić za Kurir i dodao da je u interesu Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, ali da prate kako se ta odluka reflektuje na srpsku ekomoniju.