Nadal se prošle nedelje vratio na teren posle pauze od mesec dana zbog slomljenog rebra, a u četvrtfinalu mastersa u Madridu izgubio je od 19-godišnjeg sunarodnika Karlosa Alkarasa.

„Moje telo je kao stara mašina. Potrebno je vreme ponovo sklopiti mašinu. Nije isto kada imate 19 godina i kada imate skoro 36, uz sve probleme kroz koje sam prošao tokom teniske karijere“, rekao je Nadal u Rimu.

On je godinu počeo sa 20 uzastopnih pobeda, a rekao je da taj niz sada ništa ne znači.

„Morate ponovo da izgradite samopouzdanje na svom telu, na svojim pokretima i onda ćete ponovo početi da osećate tenis. Više se radi o tome da budem siguran u svoje pokrete, da vratim brzinu i način kojim moram da igram na šljaci“, naveo je Nadal.

Nadal, koji će 3. juna napuniti 36 godina, igra u Rimu kao poslednju pripremu za Rolan Garos, na kome će pokušati da popravi svoj rekord na tom turniru i osvoji 13. titulu.

„Potrebno mi je vreme, ali možda će ova nedelja biti pozivina, možda neće. Ko zna? Jedino je sigurno da ću nastaviti da se trudim, nastaviću da stičem samopouzdanje i pokušam da budem spreman za sledeću sedmicu, za naredne dve sedmice. To je moj cilj ove godine jer nažalost nisam imao drugu priliku da pristupim ovoj sezoni na šljaci zbog svih stvari koje su se dogodile“, rekao je Nadal.

Španac je rekorder po broju grend slem titula – 21, a iza njega su srpski teniser Novak Djoković i Švajcarac Rodžer Federer sa po 20.

Nadal je osvojio rekordnih 10 titula u Rimu, a na startu tog turnira igraće protiv pobednika duela Amerikanca Džona Iznera i Argentinca Fransiska Serundola.