Rast je ukazao na značajno poboljšanje poslovnog raspoloženja među izvoznicima iz Hong Konga nakon što su uobičajena putovanja u potpunosti nastavljena početkom februara, piše Sinhua.

Direktorka istraživanja Saveta Irina Fan rekla je da se, kako se nastavljaju normalna putovanja između Hong Konga i ostatka sveta, poslednjih meseci u Hong Kong vraćaju stotine hiljada visokoplatežnih poslovnih ljudi  iz inostranstva.

Ona je očekivala da će više globalnih kupaca posetiti sajmove u Hong Kongu na vrhuncu sezone nabavki kako bi popunili zalihe i zadovoljili zaostalu potražnju.

“Sve su to faktori privlačenja za trgovinske izglede grada i očekujemo postepeni oporavak u drugoj polovini 2023. godine”, rekla je Fan.

Istraživanje o izvozu koje je sproveo Savet u prvom kvartalu pokazalo je da je 98 odsto ispitanika prijavilo pozitivne uticaje postepenog obnavljanja normalnih prekograničnih putovanja od početka januara, posebno fleksibilnijih i češćih poslovnih putovanja i prekograničnih angažmana.

Savet sprovodi istraživanje indeksa izvoza svakog kvartala, intervjuišući 500 izvoznika iz šest glavnih industrija – mašina, elektronike, nakita, satova, igračaka i odeće – kako bi procenio poslovno poverenje u kratkoročne izglede za izvoz. Indeks ukazuje na optimističku ili pesimističnu perspektivu, pri čemu je 50 linija razdvajanja.

Najnovije istraživanje je pokazalo da su svi industrijski sektori zabeležili porast poverenja izvoznika, što ukazuje na poboljšanje raspoloženja, pri čemu je sektor odeće najperspektivniji, sa rastom od 27,7 poena na 51,5 poena čime se vraća na ekspanzivnu teritoriju posle trećeg kvartala 2011.

Nakon sektora odeće su igračke i satovi, koji su porasli za 19 poena, odnosno 10,7 poena.