Američki glumac Ričard Gir dobiće počasnu nagradu na 50. filmskom festivalu u Karlovim Varima u Češkoj za “izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji”, saopštili su organizatori festivala, koji će biti održan od 3. do 11. jula. “Bogata filmografija Ričarda Gira nudi raznolik opus ostvaren u saradnji s poznatim rediteljima i odražava umetničku hrabrost glumca koji prihvata neuobičajene uloge”, navodi se u saopštenju festivala.

Gir (65) će dobiti nagradu 3. jula, na otvaranju festivala. Glumac dolazi na festival i da predstavi svoj novi film “Time Out of Mind” reditelja Orena Movermena u kojem glumi i Džena Malon.

Gir je glumačku karijeru počeo 1969. godine u raznim ulogama na Brodvej, a na filmu je debitovao 1975. Proslavio se 1980. godine ulogom u filmu “Američki žigolo”. Njegov izgled i talent za karakterne uloge bile su mu adut i zato je dobijao redovno uloge, ali nikada nije osvojio Oskara.

Njegovi najpoznatiji filmovi su “Zgodna devojka”, “Do poslednjeg daha”, “Iskonski strah”, “Čikago”, “Montmanovo proročanstvo” i “Samersbi”.

Na festivalu u Karlovim Varima očekuje se i američki glumac Harvi Kajtel, koji će promovisati novi film “Youth”.

Festival u Karlovim Varima, banji udaljenoj 120 kilometara od Praga, otvoren je za javnost. Više od 131.000 ljudi prošle godine je posetilo tu filmsku smotru.

Gruzijski film “Corn Island” (Ostrvo kukuruza) Georgija Ovašvilija osvojio je Kristalni globus, prvu nagradu festivala, uz koju se dodeljuje i novčani deo od 25.000 dolara (oko 22.000 evra).