Direktor tog javnog preduzeća Goran Puzović rekao je da bi radovi trebalo da počnu u martu sledeće godine i da će trajati tri godine.

“Trajaće toliko jer je u pitanju velika dužina, radićemo oko 2.500 metara obale Raške, 1.000 metara Jošanice i oko 3.500 metara Trnavice. Time ćemo staviti Novi Pazar na listu bezbednih gradova za život u Srbiji, a uz još neke radove i mere koje planiramo on će biti jedan od integralno zaštićenih gradova”, poručio je Puzović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da će korićenje tih reka biti od višestrukog značaja za grad.

“Biće od velikog značaja za građane koji žive pored reka, ako znamo da su se ranije dešavale poplave, sada će biti bezbedniji”, izjavio je Biševac.

Inače, dok su Puzović i Biševac davali izjave medijima Jošanicom je tekla tečnost crvene boje, koja je podsećala na krv, što je čest slučaj zagađenja te, ali i drugih reka Novog Pazara.

Njih dvojica su se saglasili da je odgovornost za zagađenje reka podjednaka na nadležnim državnim organima i nesavesnim građanima i privrednim subjektima.

“To je borba koja će trajati više godina, samo zajedničkom akcijom gradova i državnih organa možemo doći do rezultata. Moramo edukovati nesavesne građane, a u procesu približavanja Evropskoj uniji doneti nove zakone i graditi nova postrojenja za prečišćavanje voda”, istakao je Puzović.

Biševac je dodao da je Novi Pazar izabran među 26 gradova u kojima će biti izgrađena fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorska mreža.