Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da Šmitovom obraćanju mogu prisustvovati samo kamermani i fotografi.

Nije objavljen razlog obraćanja visokog predstavnika, ali sarajevski mediji navode da je gotovo sigurno u pitanju nametanje tehničkih izmena Izbornog zakona BiH.

Sarajevski portal Politički.ba objavio je da je Šmit već potpisao pripremljene promene Izbornog zakona.{related:202433}

Prema pisanju ovog portala, odluci da nametne izmene Izbornog zakona prethodila je žestoka svađa u diplomatskim krugovima, između predstavnika EU, s jedne strane, i britanskih i američkih predstavnika, s druge strane.

Predstavnici EU su se, kako je navedeno, protivili nametanju, dok su britanski, a pogotovo američki zvaničnici, ljuti su što je visoki predstavnik odugovlačio sa nametanjem izmena izbornih pravila, s obzirom na to da je bilo jasno da domaći političari neće postići dogovor o tome.

“Samo smo izgubili na kredibilitetu i vremenu”, rekao je neimenovani izvor portala Politički.ba.

Ovaj portal navodi da je pripremljena Šmitova odluka “dvosegmenta”, odnosno da jedan deo izmena Izbornog zakona stupa na snagu odmah, a drugi ako se bh. vlasti u međuvremenu ne dogovore.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je u današnjem intervjuu za sarajevski “Avaz” da će nametnuti tehničke izmene Izbornog zakona BiH.

“Puno su razgovarali o tome, ali rezultata nije bilo, tako da sam krajem decembra prošle godine najavio da ću upotrebiti bonska ovlaštenja ako se ne dogovore. Dogovor nije postignut, a vreme im curi. Građani žele da vide da im se glas računa, a ako ne bude dogovora, poduzećemo mere”, rekao je Šmit.

U međuvremenu, predsednik parlamenta RS Nenad Stevandić danas je telefonom pozivao šefove poslaničkih klubova, zakazavši hitan sastanak Kolegijuma Narodne skupštine RS sutra u 10.00.

Pretpostavlja se da je razlog za hitnu sednicu Kolegijuma, posle koje bi moglo biti održano i vanredno zasedanje entitetskog parlamenta, upravo najava da će Šmit danas nametnuti izmene Izbornog zakona.

Predsednik RS Milorad Dodik je u više navrata najavio da će RS usvojiti svoj izborni zakon, ako Šmit nametne tehničke izmene Izbornog zakona BiH.