Gotovo svi poginuli, njih 17, stradali su kada su dve rakete pogodile devetospratnu stambenu zgradu u gradu Uman, 215 kilometara južno od Kijeva, navode ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske vlasti navode da je Rusija rano jutros ispalila više od 20 krstarećih raketa, od kojih su neke bile usmerene prema Kijevu. To je prvi raketni napad Rusije na Kijev u gotovo dva meseca, ali za sada nema potvrde da je neki cilj pogođen, navodi Asošiejted pres.

Prema navodima gradske vlasti u Kijevu, ukrajinske vazdušne snage su presrele 11 krstarećih raketa i dve bespilotne letelice iznad glavnog grada Ukrajine.

Ukrajinska policija je saopštila da je 17 ljudi ranjeno, da su tri deteta spasena iz ruševina i da je devet osoba smešteno u bolnicu.

Jutrošnji ruski napadi nisu bili blizu zona borbi u istočnoj Ukrajini, gde je prethodnih meseci središte rata.

Tokom 14 meseci ruske invazije, Moskva je često izvodila napade raketama dugog dometa, neselektivno gađajući civilna područja. Ukrajinski zvaničnici i analitičari tvrde da su takvi udari deo strategije Kremlja čiji je cilj zastrašivanje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su noćašnji napadi krstarećim raketama dugog dometa bili usmereni na lokacije, gde su rezervne jedinice ukrajinske vojske boravile pre upućivanja na front.

“Napad je postigao svoj cilj. Svi označeni objekti su pogođeni”, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, ne pominjući da su pogođena neka određena područja ili stambene zgrade.

Nedugo pošto je Moskva započela napade, Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je na Telegramu fotografiju lansiranja rakete, uz komentar: “Tačno u metu”.

Ta poruka je izazvala žustra negodovanja Ukrajinaca na društvenim mrežama, a neki ukrajinski zvaničnici ocenili su je kao likovanje zbog žrtava, navodi AP.

Napadi su usledili nekoliko dana pošto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je sa kineskim liderom Sijem Đinpingom imao “dug i smislen” telefonski razgovor i da mu je sagovornik rekao da će Peking poslati mirovnog izaslanika u Ukrajinu i druge zemlje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da su današnja bombardovanja pokazala da Kremlj nije zainteresovan za mirovni sporazum.