Preliminarni bilans eksplozije nasilja je 41 nastradala žena, u zatvoru koji se nalazi oko 25 kilometara od glavnog grada Tegusigalpe, rekao je portparol policije Edgardo Barahona.

On nije mogao da kaže da li su sve žrtve zatvorenice.

U sukobima je takođe pet osoba povređeno i prebačeno je u bolnicu u glavnom gradu, dodao je portparol.

Predsednica Hondurasa Sjomara Kastro u objavi na Tviteru napisala je da je potresena monstruoznim ubistvom koje su planirale kriminalne bande koje terorišu zemlju.

Tražila je da se polože računi posebno od ministra unutrašnjih poslova i obećala drastične mere, i u toku noći smenila ministra bezbednosti.

Predsednica je imenovala novog ministra bezbednosti, generala Gustava Sančesa, koji je ranije bio direktor nacionalne policije, navedeno je u saopštenju.

Većina žrtava je stradala u požaru, a druge od posledica ranjavanja iz vatrenog oružja rekao je portparol tužilaštva Juri Mora.

On je rekao da je u toku istraga da se utvrdi koja banda je odogovorna za napad.

Prema predstavnici porodica zatvorenica Delmi Ordonjes žrtve su članice bande Mara Salvatruša, što prema njoj ukazuje da su napad sprovele zatvorenice rivalske bande Bario 18.

Članice kriminalne bande upale su u ćeliju rivalske bande i zapalile je, rekla je ona novinarima.

Taj deo zatvora Tamara gde boravi oko 900 žena, potpuno je uništen u požaru, rekla je ona.

Stotine rođaka zatvorenica okupilo se blizu zatvora da pokuša da dođe do informacija.

Honduras je zahvaćen korupcijom i terorom bandi koje pribegavaju iznudi, trgovini drogom, ubistvima, i haraju i u susednoj Gvatemali i Salvadoru.

Organizovan kriminal je iza posebno visokog broja ubistava u zemlji gde je prošle godine bilo 40 ubistava na 100.000 stanovnika, što je četiri puta više od svetskog proseka van zona konflikata.

Prema vlastima, uprkos merama preduzetim za kontrolu 26 zatvora u zemlji gde je oko 20.000 ljudi zatvoreno, šefovi kriminalnih bandi nastavljaju da naređuju zločine iz svojih ćelija.

Zbog nasilja i siromaštva hiljade stanovnika pokušava da emigrira ka SAD u potrazi za boljim životom.