Kako se navodi, povređeni su zatražili medicinsku negu, teško povređeni su zadržani u bolnici, a niko nije preminuo.

Među povređenima su novinari i policajci. Prethodno su mediji javili da je najmanje 12 novinara povređeno dok su izveštavali o nasilnim dešavanjima u Braziliji.

Pristalice bivšeg predsednika države Žaira Bolsonara (Jair Bolsonaro), koje ne priznaju njegov izborni poraz od levičara Lule Da Silve, mesecima su kampovale u Braziliji ispred zgrade generalštaba, tražeći od vojske da intervenište jer su izbori, navodno, pokradeni.
Stotine demontranata juče su krenule na zgrade Kongresa, Vrhovnog suda i predsedništva, upale su u njih i nanele ogromnu štetu. Potom su brazilske snage bezbednosti uhapsile oko 1.200 ljudi zbog nasilja u Braziliji.

Bolsonaro je dan pred novu godinu otišao avionom u SAD sa očiglednom namerom da izbegne prisustvo na inauguraciji Lule de Silve koja je održana 1. januara. Bivši predsednik je danas iz Amerike demantovao Da Silvine optužbe da je umešan u ono što se juče desilo u Braziliji i osudio nasilje svojih pristalica.

Među učesnicima protesta koji su jurišali na zgrade federalnih vlasti identifikovan je i Bolsonarov nećak Leonardo Rodrigez de Hezus (Leonardo Rodrigues de Jesus), zvanio “Leo Indio”, javlja CNN.

Indio je juče na svom Instragram profilu postavio nekoliko video snimaka i fotografija koje ga prikazuju kako stoji u masi koja opkoljava brazilski Kongres.

Na jednom “selfiju”, Indiove oči su vrlo očigledno zakrvavljene.

Indio je potom objasnio da su mu oči bile takve zbog suzavca koji su “ispalile snage bezbednosti, čija je pažnja bila fokusirana na sve demonstrante”.

On je demanatovao da je umešan “u bilo kakav vandalizam” i tvrdio da odgovornost za uništavanja zgrada federalnih vlasti leži na “maskiranim vandalima i kukavicama koje su se obukle kao patriote”.

Predsednik Brazila i predsednici Kongresa i Vrhovnog suda osudili upad u institucije
Brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva (Luiz Inacio) i predsednici Kongresa i Vrhovnog suda ocenili su danas kao “teroristički čin” upad pristalica ekstremne desnice u državne institucije u Braziliji.
Oni su u zajedničkoj izjavi naveli da će braniti demokratiju.
“Vlast, garant demokratije i Ustava iz 1988. godine, odbacuje akte terorizma, vandalizma, kriminalaca i pučista, koji su se juče dogodili u Braziliji”, navodi se u zajedničkoj izjavi.
Pristalice bivšeg ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara (Jair) u nedelju su upali u Kongres, predsedničku palatu i Vrhovni sud.
Demonstranti su protestovali protiv povratka na vlast levičarskog predsednika, koji je pobedio Bolsonara u drugom krugu predsedničkih izbora 30. oktobra.
Bolsonaro je napustio zemlju dva dana pre isteka mandata bojkotujući inauguraciju. Nalazi se u američkoj saveznoj državi Floridi.
Lula je bio predsednik Brazila u dva mandata (2003-2010).