Devet meseci pre saveznih parlamentarnih izbora, UDC koja ima najveći broj poslanika u donjem domu, detaljno je iznela svoju politiku azila.

“Švajcarska radi na sopstvenom nestanku. Zato moramo konačno da stanemo na kraj nesrazmernoj imigraciji, štetnoj za našu zemlju”, izjavio je novinarima predsednik stranke Marko Kjeza (Marco Chiesa).

“Problem je to što ne samo da previše imigranata dolazi u Švajcarsku, već ne dolaze pravi”, ocenio je on.

UDC stoga poziva da se procedure azila prenesu u centre za azil van državnih granica Švajcarske.

“Kao deo ove nove politike pomoći i zaštite, Švajcarska može finansijski i logistički da učestvuje u radu prihvatnih i zaštitnih centara u kriznim regionima”, predlaže UDC u dokumentu, navodeći kao primer kampove agencije UN za izbeglice.

Ta stranka navodi i plan britanske vlade da tražioce azila koji su ilegalno stigli u Ujedinjeno Kraljevstvo deportuje u Ruandu i smatra da se saradnja sa zemljama poput Velike Britanije, Austrije ili Danske mora detaljno razmotriti.

Da bi se sprečili “ilegalni ulasci”, UDC smatra da je neophodno napraviti “tranzitne zone” u kojima tražioci azila mogu podneti svoje zahteve, posebno na aerodromima. “Tražioci azila u slučaju negativne odluke o svom zahtevu ne bi bili na teritoriji Švajcarske i mogli bi da budu direktno vraćeni u zemlju iz koje žele da uđu u Švajcarsku”, piše u dokumentu koji poziva da se primeni takva praksa Australije.

Medju 8,7 miliona stanovnika Švajcarske je 2,2 miliona stranaca. Švajcarska je 2022. godine primila 24.500 “običnih tražilaca azila” – odnosno 64 odsto ​​više nego 2021, kao i oko 75.000 Ukrajinaca koji imaju poseban status zaštite.
Glavne zemlje porekla tražilaca azila su Avganistan i Turska.

Švajcarski državni sekretarijat za migracije očekuje da će i ove godine broj tražilaca azila biti iznad proseka u rasponu od 24.000 do 40.000 ljudi, ne računajući Ukrajince.