Današnja odluka Histadruta, koji predstavlja više od 700.000 radnika u raznim sektorima od banaka, do transporta i zdravstva, mogla bi da parališe velike delove ekonomije Izraela, navodi AP.

Bar-David je rekao da najavljuje “istorijski” štrajk radnika u pokušaju da “zaustavi ludilo” vladinih kontroverznih planova reformi.

“Brinemo za sudbinu Izraela. Zajedno kažemo – dosta je. Izgubili smo naš put – ne radi se o desnici i levici. Ne možemo dalje polarizovati naciju”, ocenio je vođa Histadruta.

On je precizirao da će se zatvoriti šoping centri i fabrike, te da štrajk uključuje zdravstveni sektor.

Štrajk će početi već danas ako Netanjahu ne objavi da zaustavlja reformu, rekao je Bar-David u sali punoj poslovnih lidera, javnih zvaničnika, uključujući direktore bolnica koji su povremeno uzvikivali: “Demokratija”.

Njegov govor je pozdravljen ovacijama. Bar-David se do sada uzdržavao da uključi sindikat u demonstracije potiv predloga da se ograniče ovlašćenja sudova, preneli su izraelski mediji.

Štrajkovi Histadruta zbog plata u javnom sektoru i uslova rada imali su ranije velik uticaj na zemlju i njenu ekonomiju.