Kako je javio Rojters, desetine hiljada zdravstvenih radnika izašlo je sa radnih mesta u znak protesta zbog visine svojih primanja, čime je državni NHS stavljen pod dodatni pritisak.

Juronjuz piše da je najnoviji, zajednički štrajk dve službe usledio nakon što su desetine hiljada medicinskih sestara širom Britanije štrajkovale prvo 15. decembra, a onda i 20. decembra prošle godine – i to je bio prvi njihov protest za 106 godina postojanja sindikata RCN.

Rojters ukazuje da je objedinjeni štrajk medicinskih sestara i ambulatnih radnika, koji je danas bio organizovan uglavnom u Engleskoj, najveći koji je pogodio NHS za 75 godina postojanja.

Medicinske sestre će ponovo izaći sa posla sutra, a ambulantni radnici u petak, dok će fizioterapeuti to isto učiniti u četvrtak.

Zdravstveni radnici traže povećanje zarada koje su pogođene najvećom inflacijom u Britaniji u poslednje četiri decenije.

Vlada tvrdi da to nije moguće ostvariti, i da će posledice eventualnog povećanja plata biti nova povećanja cena, rast kamata i kreditnih obaveza.