U vojnom saopštenju Izrael se kaže da je oko 270 raketa ispaljeno iz pojasa Gaze na Izrael počev od podneva do 16.00 sati, ali 65 nije preletelo granicu ili je palo u Sredozemno more.

To su najžešći sukobi izraelske vojske i ekstremista u Gazi u proteklih devet meseci, navode agencije.

Palestinci su danas rekli da je najmanje 20 ljudi pognulo i više od 40 ranjeno od početka izraelskih napada iz vazduha na tu teritoriju u utorak.

Trinaest Palestinaca je poginulo juče pred zoru u izraelskim napadima iz vazduha na Gazu, uključujući tri komandira Islamskog džihada koje je Izrael optužio za nedavno raketiranje svoje južne teritorje. Ostale žrtve su civili, uključujući četvoro dece i četiri žene.

Još dva Palestinca su ubijena kasnije juče, a Izrael tvrdi da su to bili ekstremisti koji su planrali da ispale protivtenkovsku raketu.

Islamski džihad je odmah zapretio da će se osvetiti za njihovu smrt.

Danas je portparol te organizacije rekao da Egipat posreduje između dve strane kako bi se postigao dogovor o primirju.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik je to potvrdio za izraelske medije, a kasnije su egipatski mediji javili da je prekid vatre već na snazi, ali događaji ukazuju drugačije.

Izrael je sapštio da je 62 rakete presreo protivraketni sistem “Gvozdena kupola”, ali tri su pale u naseljena područja.

U Pojasu Gaze izraelska vojska je pogodila 53 mete.

Izraaelska vojska je danas saopštila da je prvi put upotrebila protivraketni sistem “Davidova praćka” da presretne raketu iz pojasa Gaze ispaljenu u pravcu Tel Aviva.

Taj sistem u saradnji sa SAD projektovan za slučaj veće opasnosti, prvi put je uspešno operativno korišćen, posle neuspešnih pokušaja 2018. godine da se presretnu rakete iz Sirije, prenose izraelski mediji.