📝🗣️📢

We must strive for peace. And we must strive for reconciliation! The future of our children depends on it. Today I laid flowers on the grave of the Albanian girl Blerina Jashari, who was killed when she was 7 years old. And I gave a speech. This is the text of my speech in… https://t.co/25yzyPtCii pic.twitter.com/HbD1Lf9tZO

Stojković je ranije najavio da će odlazak na Kosovo nakon što su Bezbednosno-informativna agencija (BIA) i ministarstvo unutrašnjih poslova uhapsili predsednika Republikanske stranke Nikolu Sandulovića, koga zastupa, jer je takođe položio cveće i koga su, kako tvrdi advokat, pretukli prilikom hapšenja.

Advokat je na društvenoj mreži Iks (X) danas objavio svoj govor nakon polaganja cveća, u kom je naveo da 25 godina nakon kosovskog rata, Srbija “hapsi i prebija ljude koji polaganjem cveća na grobove albanske dece, žele pomirenje među narodima”.

“To je znak koji ne smemo da ignorišemo. To je jasno upozorenje da zlo nije pobeđeno, da ono čeka svoje vreme da se ponovo probudi. To zlo sada pokušava da ubije nadu da je naša zajednička kvalitetna budućnost moguća”, ocenio je Stojković.

Naveo je da, ako je Srbija uhapsila Sandulovića zbog polaganja cveća, sada ima priliku da uhapsi i njega, ali da će, ako to ne učini, morati da pruži objašnjenje ostatku sveta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas, na pitanje da li će Stojković biti uhapšen, da će o tome odlučivati tužilaštvo i policija, ali da smatra da je to što je Stojković uradio “dovoljna sramota sa kojom će morati da živi”.

Adem Jašari, koji se smatra simbolom kosovske nezavisnosti, bio je jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a ubijen je u sukobu sa srpskom policijom 5. marta 1998. godine u selu Donje Prekaze.

U tom sukobu poginulo je još 65 pripadnika OVK i porodice Jašari, kao i dva policajca.

Akcija policije usledila je nakon što je višemesečnih sukoba Jašarijeve grupe sa policijom, kao i napada na patrolu 5. marta, kada je ta grupa ranila dva policajca i ubila tri civila aškalijske nacionalne manjine.