On je na godišnjoj konferenciju povodom 15 godina “Sive knjige”, rekao je da je od ukupno 320 inicijativa predloženih za bolji poslovni ambijent u Srbiji pola bilo usvojeno i primenjeno.

Podsetio je i da je “Siva knjiga” prva publikacija koja nudi konkretna rešenja i jasno ukazuje šta treba ko da uradi, ko je odgovoran i daje jasne smernice kada i kako najefikasnije doći do rezultata.

Takođe je podsetio da su među usvojenim inicijativama iz “Sive knjige” automatska overa zdravstvenih knjižica, elektronska registracija firmi u APR-u, ukidanje brojnih nepotrebnih procedura koje su gušile privredu, poput radne knjižice, pečata, dnevnih uplata pazara.

Dodao je da su tu sprovedene i veće reforme poput uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, izmene u katastru koja je omogućila upis nepokretnosti preko notara za pet dana, uvođenje eRecepta i elektronske prijave sezonskih radnika u poljoprivredi.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je njegovo ministarstvo u 2022. godini uradilo najviše, ispunivši četiri preporuke u potpunosti i tri delimično, a posebno istakao uspeh eFiskalizacije i eFaktura.

Najavio je nastavak reformi, a među njima nastavak reforme u Poreskoj upravi.

Naglasio je i da će za najviše dve godine porezi u Srbiji moći da se plaćaju preko mobilne aplikacije.

Ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović podsetio je da je pored ostalog u oblasti digitalizacije država uz podršku NALED-a uvela elektronske građevinske dozvole, jedinstveno elektronsko mesto za upis u katastar, sistem lokalnih poreskih administarcija, elektronska plaćanja na šalterima javne uprave, uvela sistem eInspektor.

“I koliko god da smo odmakli u ovom procesu, to je tek vrh ledenog brega digitalizacije”, kazao je on.

Naveo je da će u budućnosti fokus biti na Zakonu o elektronskim komunikacijama, setu medijskih zakona, te da se već radi na daljem unapređenju zakona o strancima i inspekcijskom nadzoru, zakona o informacionoj bezbednosti.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je istakla da Srbija mora da radi na daljim reformama u oblasti vladavine prava i borba protiv korupcije kako bi ubrzala taj proces.

Govoreći o 22 preporuke u “Sivoj knjizi” sa oznakom “EU preporuke”, ona je navela da je u pripremi izmena Zakona o javnim nabavkama koji će uzeti u obzir segment zelenih i socijalnih javnih nabavki.

Navela je i da eAgrar u ovoj fazi pomaže domaćim poljoprivrednicima, ali se radi i na tome da se pripremi za bolje korišćenje IPARD sredstava iz fondova EU.