Performansom “Parastos za prvonagradjeno idejno rešenje uredjenja Pozorišnog trga” ukazali su i na pravopisne greške na natpisima pored nove fontane, kao i na “fušeraj” u izradi, navodeći da postoje “vidna oštećenja na popločanim površinama i nefunkcionalnim klupama”.

Članica Glavnog odbora Narodne stranke, istoričarka umetnosti Donka Stančić, rekla je da su se nakon izbora arhitektonskog rešenja dogodile izmene u projektovanju i da je na kraju postavljena fontana, a da nema drveća i zelenila.

“Nijedno drvo nije zasadjeno niti je za to ostavljeno mesto. Zamislite leto i temperaturu od 35 stepeni i da sedite na ovom trgu pored fontane koja ima pet žardinjera, za čiji sam izgled jedino tumačenje mogla da nadjem u tome da bi one trebalo da asociraju na nekadašnja grobna mesta sa groblja koje se nekada nalazilo uz Uspensku crkvu”, rekla je Donka Stančić.

Ona je dodala da nije poznato ko je autor projekta uredjenja Pozorišnog trga.

“Ne znamo ni kako će izgledati Trg slobode, Ulica kralja Aleksandra i Modene, kao ni drugi prostori u ovoj centralnoj zoni. Da li će ovaj izvodjač nastaviti da radi ili će da se skupe i da preprojektuju ono što je dao izvodjački projekat”, upitala je članica Glavnog odbora Narodne stranke.

Profesor Fakulteta tehničkih nauka i predsednik Odbora za urbanizam gradskog odbora Narodne stranke Darko Reba rekao je da je propust načinjen i time što niko nije konsultovao Srpsko narodno pozorište.

Reba je ocenio da su fontane dobra rešenja za grad, ali i da je pozicija fontane na Pozorišnom trgu “vrlo diskutabilna, kao i njen izgled”.

“Fontana je pored raskrsnice tri saobraćajno najopterećenije ulice u Novom Sadu. Sumnjam da će neko da sedi i odmara se pored fontane dok na nekoliko metara odatle stotine automobila svakog minuta izbacuju izduvne gasove”, naveo je Reba.