Kako je saopšteno, Aleksić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu rekao da će to dodatno pogoršati “već veoma teško stanje u poljoprivredi”, jer će onemogućiti njen razvoj.

“Najveći problem je novac i ljudi odlaze sa sela jer od svog rada ne mogu normalno da žive, a država ne isplaćuje redovno svoje obaveze prema seljacima. Da li je plan države da se snalazi kako ko može, pa da se zbog toga smanji broj malih proizvođača, a da veliki postanu još veći? To vodi gašenju poljoprivrede u Srbiji”, rekao je Aleksić.

Podsetio je da je od Ministarstva pre nekoliko meseci tražio da objavi tačan iznos dugova poljoprivrednicima za podsticaje, ali da do danas nije dobio odgovor.

“Nebriga države i nedostatak strategije doveli su do toga da je danas, prema popisu, u Srbiji broj poljoprivrednih gazdinstava od 2012. godine smanjen za više od 70.000, bilo ih je 628.000, a sada ih je nešto više od 500.000, dok je tek svaki 14. nosilac gazdinstva mlađi od 40 godina”, rekao je Aleksić. 

On je podsetio da je stanje u oblasti proizvodnje mleka loše, kao i da je broj muznih krava u poslednjih 10 godina opao sa milion na 400 hiljada.

Aleksić je dodao da je zbog toga u prva tri kvartala prošle godine uvezeno 7.077 tona mleka u prahu u vrednosti od 28 miliona evra, a 17,7 miliona evra je potrošeno za uvoz mleka iz Poljske i drugih država.

Izneo je podatak da je 2019. godine uvezeno u Srbiju mesa u vrednosti od 98 miliona evra, 2020. za 102 miliona evra, 2021. za 109 miliona, a u prvih devet meseci prošle godine uvezeno je mesa za 132 miliona evra.

“Subvencije u Srbiji iznose u proseku između 35 i 40 evra po hektaru, dok u EU i do 900 evra po hektaru. U Srbiji se prosečno po hektaru proizvede u vrednosti od 1.000 evra, a u Holandiji je to 17.000 evra, iako Holandija ima milion i po hektara obradive površine, koliko samo u Vojvodini”, rekao je Aleksić.

Naveo je da je potrebno uvođenje sistema e-Agrar, ali da je za to određen “neprimenjivo kratak rok od tri meseca”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *