Kako je saopštila ta stranka, ugovor za projektovanje i izvodjenje, potpisan je 2019, radovi su počeli u septembru 2020. i po ugovoru je trebalo da budu završeni u julu 2022. 

“Ministarstvo je, medjutim, na predlog izvodjača, prihvatilo produžetak radova do 4. novembra 2022”, rekla je Lipovac Tanasković. 

Dodala je da iako je najavljeno da će se u toku izgradnje intermodalnog terminala raspisati tender za nabavku prateće opreme neophodne za njegovo funkcionisanje, to do danas nije uradjeno.

Kako je rekla, nije samo oprema problem, nego i to što država nije formirala ni preduzeće za upravljanje Intermodalnim terminalom.

Istakla je da “terminal neće služiti ničemu do daljeg i da na njemu nema radnika, lokomotiva…”

Intermodalni terminal u Batajnici ugovoren je za 15,5 miliona evra od kojih 13,7 miliona iz bespovratnih sredstava Evropske unije, a preostalih 1,8 miliona evra iz budžeta Srbije.

Projektom je, kako je rekla Lipovac Tanasković, predvidjena nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 miliona evra, koja bi trebalo da se finansira iz budžeta Srbije.

“Do sada je na projektovanje, izvodjenje i nadzor za Terminal sa pristupnim saobraćajnicama potrošeno 25 miliona evra, ali bez firme i opreme od 2,9 miliona evra terminal ne može da radi”, rekla je ona.

Navela je da za terminal postoji infrastruktura, ali nema sredstva za rad, a da je u Beogradu obezbedjeno 100 autobusa na gas, ali nema infrastrukture, odnosno pumpe za gas.

Narodna stranka, kako je rekla, traži od ministra gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da odgovori zašto terminal ne radi i zašto nisu izvršene javne nabavke i osnovano preduzeće koje će upravljati Logističkim centrom.