U “Rezoluciji o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji” navedeno je da “Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji način, jednostrano proglašenu nezavisnost Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija”.

“Naročito, Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno, na bilo koji način, na članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama”, navedeno je u dokumentu koji je parlamentu predložila Narodna stranka.

“Predlažemo da parlament usvoji ovu rezoluciju kao zaključak, jer u suprotnom sednica Skupštine nema nikakvog smisla, i biće to samo još jedna predstava predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle koje će uslediti novi nacionalni porazi”, ocenio je Aleksić.

On je istakao da će sednica Skupštine biti “besmislena bez zaključka”, jer je izveštaj o Kosovu i pregovorima u proteklih nekoliko meseci mogao da predstavi i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Narodna stranka predlaže šta da radimo i kako da sačuvamo Kosovo i Metohiju, a vlast predlaže da na Skupštini raspravljamo o onome što je bilo. Sednica mora da bude završena zaključkom kojim Skupština donosi rezoluciju ili platformu kojom je definisano da se Srbija u pregovorima mora pridržavati Ustava i da nema priznavanja samoproglašenog Kosova”, rekao je Aleksić.

Naveo je da Vučić “očigledno dolazi u Skupštinu s namerom da odigra još jednu predstavu u kojoj će pokušati da manipuliše građane Srbije”.

“Vučić će sebe pokušati da predstavi kao velikog borca za srpske interese, a na sednicu Skupštine dolazi bez ikakvog predloga plana koji bi Skupština usvojila kao pregovarački okvir”, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je zato Narodna stranka podnela predlog rezolucije koja bi trebalo da bude na dnevnom redu kao predlog oko kojeg bi poslanici mogli da se usaglase i donesu jedinstven stav o tome šta su “crvene linije” Srbije.

Dokument Narodne stranke predviđa da Skupština Srbije traži od predsednika Republike da se “bez odlaganja pisanim putem obrati predsedniku Ruske Federacije i predsedniku NR Kine sa molbom da te države, kao stalne članice SB UN, vetom blokiraju svaki pokušaj članstva takozvanog ‘Kosova’ u Ujedinjenim nacijama”.

U rezoluciji se od Vlade Srbije i predsednika Republike zahteva da je redovno, a najmanje jednom u tri meseca, izveštavaju o razvoju događaja, toku razgovora s “predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnim činiocima”, i o “sprovođenju ovde utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Srbije”.

“Ova rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući su za sve državne organe i organizacije i mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom Skupštine Srbije”, piše u dokumentu Narodne stranke.