Stranka je u saopštenju navela da je na sednici glavnog odbora u junu mesecu donela Program mera za hitnu podršku poljoprivredi a u cilju obezbedjivanja dostupnosti hrane.

„Smatramo da je proizvodnja hrane, kao i poljoprivreda najvažnija grana privrede. Hrana je prva linija odbrane u kriznim vremenima. Neophodno je odmah povećati budžet za podsticaje i subvencije u poljoprivredi sa 50 milijardi dinara na 100 milijardi, a u naredne tri godine podići budžet za poljoprivedu na nivo od 10 odsto ukupnog budžeta Srbije“, navela je Narodna stranka.

Dodali su da je potrebno usvojiti poseban program mera za sve grane poljoprivrede, ukinuti akcizu na dizel gorivo i povećati subvencije po hektaru sa 8.000 dinara na 16.000 dinara do kraja ove godine, a do kraja 2023. godine na 24.000 dinara.

„Država mora da omogući slobodan izvoz tržišnih viškova kako bi poljoprivredni proizvodjači izvozom mogli da zarade od izvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda koje prevazilaze potrebe gradjana Srbije“, ocenili su u saopštenju.

Narodna stranka ističe da je Srbija zemlja bogata poljoprivrednim potencijalom, ocenjujući da vlast nema nameru niti umeće da taj potencijal iskoristi.

„Smatramo da se realizacijom ovih mera brzo i efikasno može pružiti pomoć poljoprivrednicima. U suprotnom, nastaviće se trend gašenja srpskog sela i proizvodnje hrane koji sprovodi ovaj režim poslednjih deset godina“, zaključuje se u saopštenju.