“Predlog Gradskog budžeta Beograda za 2023. godinu bi trebalo da bude optužnica tužioca za borbu protiv korupcije protiv ljudi koji su predložili ovakav budžet, jer se u njemu planira odlivanje novca gradjana na velike koruptivne poslove poput zgrade u Resavskoj, izgradnje linijskog parka i metroa”, rekao je Pavlović televiziji Nova S, prenela je Narodna stranka.

Ocenio je da cene tih projekata “jasno ukazuju da reč o koruptivnim poslovima”, jer koštaju po dva ili tri puta više u poredjenju sa realnom tržišnom vrednošću izvodjenja tih radova.

“U poslednjih 20 godina, nažalost, niko nije odgovarao za nenamensko trošenje novca iz gradskog budžeta”, rekao je Pavlović.

Dodao da predloženi Gradski budžet “nije finansijski ostvariv” jer su projektovani prihodi od 172 milijarde dinara, a rashodi od oko 188 milijardi dinara.

“Vlast, dakle, predvidja budžetski deficit od 12,5 milijardi, a završni računi za 2019. godinu, 2020. godinu i 2021. godinu pokazuju da ostvareni prihodi nisu veći od 132 milijarde dinara. U 2022. godini u budžetu je bilo predvidjeno 144 milijarde prihoda, a 30. septembra bio je ostvaren prihod od svega 101 milijarde dinara”, naveo je šef odborničke grupe Narodne stranke.

Pavlović je naveo da su rashodi i izdaci za nabavku finansijske i nefinansijske imovine i otplatu glavnice duga projektovani na 188 milijardi, a da Grad, po njegovim rečima, neće prihodovati više od 132 milijarde, pa će “nepokrivena rupa u budžetu biti veća od 50 milijardi dinara”.

“Zbog toga će najverovatnije u prvom kvartalu 2023. godine biti neophodan rebalans budžeta i Grad će se dodatno zadužiti, odnosno natovariće gradjanima na ledja još veći dug”, rekao je Pavlović.

Kazao je da Narodna stranka radi kao da će gradski izbori sutra biti raspisani za proleće, ali da nema racionalnog razloga na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti kada će ih zaista biti.

“Ni odbornici vladajuće koalicije nemaju pojma kada će biti izbori, jer sve zavisi od volje predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića”, rekao je Pavlović.