“Moramo da iskoristimo sve demokratske i institucionalne metode da bismo sprečili potpisivanje sporazuma i otcepljenje dela teritorije, i siguran sam da bi većina građana glasala protiv sporazuma”, rekao je Jovanović, koji je i portparol Narodne stranke.

Jovanović je naveo da “nije vreme” za rešavanje konačnog statusa Kosova i Metohije i da Srbija ne sme da prihvati “ponižavajući francusko-nemački” sporazum koji znači faktičko priznavanje Kosova kao nezavisne države.

“Moramo da radimo na poboljšanju životnih uslova svih koji žive na Kosovu i Metohiji i neophodno je naći način za normalizaciju odnosa koji ne podrazumeva poniženje Srbije tako što će priznati takozvane državne simbole ‘Kosova’. Da li će makar jednom Srbinu ili Albancu biti bolje ako se priznaju simboli samoproglašenog ‘Kosova'”, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da se od Srbije traži da se odrekne Kosova i Metohije i da ga prizna kao svog suseda, čime se narušava teritorijalna celovitost države.

“Sporazum šteti nacionalnim interesima i zato ga je neophodno odbaciti, i njegova primena ne bi doprinela pomirenju. Kada je 2013. godine potpisan Briselski sporazum, rečeno je da taj sporazum znači evropsku budućnost Srbije – deset godina kasnije nema evropske budućnosti, a Srbi na Kosovu i Metohiji žive sve gore i gore”, rekao je Jovanović.

On je ocenio da bi potpisivanjem takvog sporazuma bilo počinjeno teško krivično delo.

“Evropa podrazumeva vrednosti poput demokratije i ljudskih prava za koje se srčano borim u evropskim telima u Strazburu, Briselu i Parizu, a isto tako se borim i za zaštitu teritorijalne celovitosti Srbije, jer je i teritorijalni integritet država takođe evropska vrednost”, dodao je Jovanović.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *