Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da bi nadležno tužilaštvo trebalo da reaguje zbog planova kompanije Galens, u čijem je vlasništvu brodogradilište, „koja u dosluhu s Gradom planira da ukrupni posed na priobalju“.

Novaković je na konferenciji za novinare ocenio da je u Novom Sadu „na potezu trgovina uticajem koju ni gradonačelnik, ni kompanija Galens, više ne kriju“.Nedavno je Institut „Jaroslav Černi“ javno izneo stav da ne postoje prepreke za premeštanje dela postojećeg nasipa na Dunavu kod brodogradilišta, gde Galens planira da izgradi stambeno-poslovne objekte.Novaković smatra da bi u vezi sa uredjenjem priobalja trebalo održati javnu raspravu i da nadležni „jasno i nedvosmisleno iskomuniciraju šta im je namera i u kom obimu“.“Neka izadju i jasno kažu šta je šta. Do ovog trenutka to nisu uradili, niko nije video dokument koji je izradio ‘Jaroslav Černi’ u celini, postoji zavera ćutanja. Galens očito telefonira gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću šta želi“, naveo je Novaković.On je rekao i da se u slučaju priobalja ponavlja isti obrazac kao i za prethodne projekte Galensa koji kupuje bezvredno zemljište za koje se posle menja ubanistički plan i podiže njegova vrednost.“Odjednom će novim Generalnim urbanističkim planom, izmenama plana generalne i plana detaljne regulacije na prostoru brodogradilišta i okruženja biti predvidjena stanogradnja, što tako nije bilo u trenutku kupovine brodogradilišta“, kazao je Novaković.Reagujući na Novakovićeve tvrdnje Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) je ocenio da „količina laži koju je danas izgovorio je najbolji dokaz da pod hitno treba da promeni insajdere iz Gradske kuće, koji mu navodno dostavljaju informacije o izgradnji Novog Sada na vodi“.Poručili su Novakoviću da je notorna laž da planiraju isušivanje Dunavca, jer se planira izgradnja veslačke staze u skladu sa FISA standardima.

„Odbrambeni bedem od poplava u odnosu na sadašnji biće viši za izmedju pola i jednog metra. Dakle, opasnosti od poplava neće biti“, navodi se u saopštenju.“Da li se gradjani slažu sa Planom generalne priobalja na levoj obali Dunava, imaće da se izjasne i na javnoj raspravi koja će tek uslediti. Tek po završetku javne rasprave taj dokument naći će se na dvenom redu Skupštine Grada“, saopštio je SNS.