Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Kračunovića je danas Hitna pomoć odvezla u bolnicu, pošto mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

„Zemlja je oduzeta po nakaradnom Zakonu o eksproprijaciji koji je donela vlast Srpske napredne stranke (SNS). Kompanija ‘Zidjin majning’, koja je u vlasništvu firme ‘Čukaru Peki B.V.’ sa sedištem u Holandiji, prošle godine je zaradila 35 milijardi dinara, a Kračunoviću nije isplaćena naknanda za 80 ari šume. To zemljište je sada upisano u katastru kao vlasništvo ‘Zidjin majninga'“, rekao je Marković.

Naveo je da se kompanija „toliko osilila“ da ne prihvata tržišne cene koje je propisala Poreska uprava Srbije, pa su pojedini gradjani, kojima je po Zakonu o eksproprijaciji oduzeta imovina, prinudjeni da vode sudske sporove protiv te kompanije, koja se upisala kao vlasnik poljoprivrednog zemljišta, iako nije isplatila poljoprivrednike niti se bavi poljoprivredom.

„Bezobrazluk ide toliko daleko da iz ‘Zidjin Majninga’ vredjaju vlasnike imanja rečima ‘traže za svoja imanja iznos kao da je zemlja u Vojvodini’, ali ‘Zidjin Majning’ prećutkuje da je u okollini Bora reč o zemlji bogatoj zlatom i bakrom“, rekao je Marković.

Marković je istakao da Kračunoviću preti oduzimanje celokupnog imanja, jer je „još osam hektara u planu za eksproprijaciju“, a gotovo celo selo Slatina je planirano za proširivanje rudnika.

Istakao da Zlatibor Kračunović „ni po koju cenu ne želi da proda svoju imovinu stranoj firmi“.

„On je spreman da imovinu pokloni za bolnicu, školu ili za nešto što će biti u interesu gradjana, a ne stranaca“, rekao je Marković.

Marković je naveo da je u gradskoj skupštini više puta tražio dopunu dnevnog reda kako bi se raspravljalo o problemima koje gradjani imaju zbog eksproprijacije i „Zidjin Majning“-a“, ali da je vlast svaki put to odbila.