Borović je precizirao da su nove obaveze predvidjene Zakonom o potvrdjivanju sporazuma o zajmu izmedju Razvojne banke Nemačke (KFW) i Srbije u svrhu „integrisanog upravljanja čvrstog otpada“ u iznosu od 22 miliona evra.

„Po Zakonu o regulisanju obaveza prema Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) po osnovu korišćenja sredstava opšte alokacije specijalnih prava vučenja, javni dug Srbije će biti uvećan za još 890 miliona dolara“, naveo je Borović, a prenela Narodna stranka.

On je kazao da će se ta sredstva koristiti od 1. januara 2022. godine i dodao da će predstavljati dugoročnu finansijsku obavezu i služiti za refinansiranje obaveza Srbije ili za finansiranje tekućih budžetskih potreba.

„Prilikom odobravanja ovih sredstava Srbiji u avgustu prošle godine, ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to ‘poruka MMF-a Srbiji i potvrda naše uspešne saradnje i uspeha Srbije u sprovodhenju refomi’. Ministar je tada dodao da još ne zna da li će Srbija povući ova sredstva, jer je reč o pravu, ali ne i obavezi, i da Srbiji i nije potrebna finansijska podrška iz novog izvora zbog stabilnog finansijskog sistema“, podsetio je Borović.

Dodao je da su ta sredstva odobrena svakoj članici fonda i ocenio da se po danas usvojenom nacrtu zakona o povlačenju tih sredstava od MMF-a „tačno vidi koliko Srbiji nisu potrebna ta sredstva“.