“Posebno zabrinjava što je izveštaj pokazao da je voda mikrobiološki neispravna i u brdsko-planinskim predelima, gde je voda inače kvalitetna”, rekao je predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Andjelković za televiziju N1, prenela je ta stranka u saopštenju.

Institut “Batut” je 14. septembra objavio izveštaj o ispravnosti vode u javnim vodovodima za 2021. godinu, a Andjelković navodi da se problem neispravne vode javio u Čajetini, Novoj Varoši i Bajinoj Bašti “jer se više ne može sakrivati opterećenje od zagadjenja”.

“Ispitivanja se obavljaju i na izvorištima, akumulacijama, u tokovima, u fabrikama i u distributivnoj mreži”, dodao je on.

Po njegovim rečima, u izveštaju medjutim nema podataka odakle su uzeti uzorci neispravne vode, niti koliko dugo je to zagađenje trajalo.

“Problem je što se zagadjenje sve više širi Srbijom. U brdsko-planinskim predelima problem su klanice, mlekare, drvno-preradjivačka industrija. Potoci sa kojih se najčešće uzima voda za vodosnabdevanje pretvoreni su u kolektore otpadnih voda”, rekao je Andjelković.

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine upozorio je na povećanje broja opština sa mikrobiološki neispravnom vodom, tako je voda sada neispravna u 39 opština, u poredjenju sa 36, koliko ih je bilo 2019. godine i naveo da je voda fizičko-hemijski neispravna uglavnom u srednjem Banatu.

“Kada su u vodi prisutni odredjeni elementi poput magnezijuma, onda takva voda može da se koristi u kraćem periodu jer ne utiče u velikoj meri na zdravlje ljudi. Kada, medjutim, u vodi ima arsena ili žive, kao što je slučaj u Zrenjaninu, tada mora da se zaustavi snabdevanje stanovništva vodom”, ocenio je on.

Andjelković je dodao da “apostrof mora da bude na mikrobiološkoj ispravnosti, jer su to vode koje su zagadjene fekalijama”.