“Javnosti Srbije bi tada bilo lakše da prihvati činjenicu da im je Vučić već uveo kosovska lična dokumenta, kosovske registarske tablice, kosovsku policiju, granične prelaze, predao energetski sistem i Gazivode (premijeru Kosova) Aljbinu Kurtiju”, naveo je Ristić u pisanoj izjavi.

On je ocenio da se na sutrašnjem sastanku u Briselu neće desiti ništa krupno i da ništa krupno nije ni planirano.

“Za Srbiju, Srbe i srpske interese je postalo irelevantno šta se nalazi u nekim planovima ili sporazumima, kada svakodnevno moraju da trpe torture, maltretiranje, fizičke nasrtaje, pa i ubistva od strane kosovskih represivnih snaga”, ocenio je Ristić.

Kako je naveo, Vučić zna da je borba za nezavisnost Kosova odavno prestala da se vodi na platformi “ubeđivanja jedne po jedne članice Ujedinjenih nacija” – jer je to neizvestan i suviše dug proces za sile, koje ga sprovode.

“Taman jednu zemlju ubede da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, pojave se dve koje ga otpriznaju. Zato je taktika promenjena i sada se očekuje od samo jedne zemlje i samo jednog lidera da prizna nezavisnost i stvar je rešena”, naveo je Ristić i dodao da je reč o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Prema njegovim rečima, do priznanja se ne dolazi odjednom, nego postepeno, kroz “mrcvarenje” naroda Srbije, zastrašivanja Srba na Kosovu i obećanja građanima Srbije “…do zelene trave”.