On je rekao da je rezolucija koja je tako usvoojena i u kojoj se naglašava i zahteva od Evropske komisije da obustavi pregovore sa Srbijom i ukine joj pretpristupne fondove “potpuno očekivana i na takav ishod smo upozoravali od početka agresije Rusije na Ukrajinu”.

“Standardi koje je danas istakao Evropski parlament, a koji se odnose na slobodu izbora, vladavinu prava i slobodu medija, i posebno istaknuto sprečavanje mešanja trećih država, odnosno Rusije i Kine, u izborni proces država-kandidata za pristupanje EU, tu su već godinama”, rekao je Albahari u pisanoj izjavi.

Po njegovim rečima, “vlast Srpske napredne stranke (SNS) nam stalno govori o nekakvim novim uslovljavanjima iz EU i tako pospešuje evroskepticizam kod gradjana Srbije”.

“Veoma je značajno to što se sada prvi put dogodilo da su poslanici Evropske narodne partije (EPP), afilijacije koja je bila zaštitnica SNS-a od njihovog dolaska na vlast, svi glasali za usvajanje ovakve oštre rezolucije. Očekujem skorašnje izbacivanje SNS-a iz te grupe stranaka, kao što se već dogodilo i Orbanovom Fidesu”, zaključio je Albahari, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *