Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, zajednička vojna vežba avijacija SAD, Kanade, Grčke, Bugarske i Rumunije, pod nazivom „Trakijska otrovnica 2022“, održana je u protekle dve sedmice u Bugarskoj, uz učešće borbenih aviona tih zemalja.

Ratna vazduhoplovstva tih pet država uvežbavala su zajedničko delovanje u različitim ofanzivnim i defanzivnim scenarijima u vazdušnom prostoru Bugarske uključujući strateški važan prostor Crnog mora na istočnom krilu NATO-a.

Kanada je učestvovala sa lovcima CF-18 koji su doleteli iz Rumunije gde se nalaze na zadatku NATO er polisinga. Sa njima su u Bugarsku stigli i rumunski lovci F-16.

Grčko ratno vazduhoplovstvo takodje je uputilo borbene avione F-16 koji su doleteli iz matičnih baza.

Vojska zemlje domaćina Bugarske angažovala je lovce MiG-29 iz avio baze Graf Ingnatievo, jurišnike Su-25 iz avio baze Bezmer i helikoptere AS-532 Kuguar iz avio baze Krumovo.

Ratno vazduhoplovstvo SAD pružalo je podršku dejstvima avijacije sa osobljem na poligonu Elena.

„Trakijska otrovnica pružila je savezničkim avijatičarima neophodne veštine za pružanje stabilnosti i bezbednosti jugoistočnoj Evropi“ zaključio je na kraju vežbe načelnik štaba vazduhoplovne komande NATO (Allied Air Command) general DJanluka Erlokani.

Vežba „Trakijska otrovnica“ održava se već 12 godina u Bugarskoj kako bi avijacije zemlje domaćina i regiona unapredile sposobnost zajedničkog delovanje u širim savezničkim okvirima.