Vežba nazvana “Steadfast Noon”, održava se svake godine i obično traje oko nedelju dana. Ona predvidja angažovanje borbenih aviona koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne i upotrebu pravih bombi. U vežbi učestvuju i druge vazduhoplovne snage.

Četrnaest od 30 država članica NATO-a biće uključeno u vežbu, planiranu pre napada Rusije na Ukrajinu u februaru.

Glavni deo manevara biće na više od 1.000 kilometara od Rusije, rekao je jedan zvaničnik NATO-a.

“Poslalo bi veoma pogrešan signal ako bismo  zbog rata u Ukrajini sada odjednom otkazali rutinsku, dugo planiranu vežbu. To bi bio apsolutno pogrešan signal”, rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

On je dodao da su čvrsto, predvidljivo ponašanje i vojna snaga NATO-a su najbolji je način da se spreči eskalacija.

“Ako bismo sada stvorili osnov za bilo kakve nesporazume, pogrešne procene u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo i odbranimo sve saveznike, povećali bismo rizik od eskalacije”, rekao je on.

Dok se ruske snage povlače pod napadima ukrajinskih snaga naoružanih oružjem sa Zapada, Putin je više puta signalizirao da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje kako bi zaštitio anektirane teritorije u Ukrajini i da bi odvratio države NATO-a od slanja visoko razvijenog oružja Ukrajini.

Nuklearno oružje koje je nominalno arsenal NATO-a je pod čvrstom kontrolom tri zemlje-članice: SAD, Velike Britanije i Francuske. Tajnovita “Grupa za nuklearno planiranje” alijanse sastaće se u četvrtak tokom sastanka ministara odbrane.

Stoltenberg je opisao sve oštrije pretnje Putina nuklearnim oružjem opisao kao “opasne i nepromišljene” i podvukao da su saveznici “jasno preneli Rusiji da će imati teške posledice ako na bilo koji način upotrebi nuklearno oružje”.

“Pomno nadziremo ruske nuklearne snage”, rekao je Stoltenberg i dodao da “nismo videli nikakve promene u držanju Rusije, ali ostajemo na oprezu”.