On je posle sastanka s predsednikom Albanije Bajramom Begajem koji je takođe podržao dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, rekao da će NATO “nastaviti da snažno podržava dijalog jer ga vidi kao jedini pravi put za mir i stabilnost na Kosovu”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Imamo istorijski argument za trajni mir i pozdravljam konstruktivan pristup. Važno je da obe strane pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis. Svako rešenje mora voditi računa o ljudskim pravima, dobrosusedstvu i vladavini prava”, rekao je šef NATO-a.

Stoltenberg je uz to ponovio spremnost NATO-a da osigura mir i stabilnost na Kosovu i šire u regionu.

“NATO je na Kosovu prisutan dugi niz godina. Prisustvo KFOR-a (NATO misija na Kosovu) je igralo i nastavlja da igra važnu ulogu u promovisanju mira i bezbednosti kretanja za sve na Kosovu. Saveznici su voljni da se to nastavi. Značajno prisustvo NATO-a se pokazalo adekvatnim za sigurnost”, rekao je on.

Predsednik Albanije, Bajram Begaj, rekao je da je “balkanski region i dalje ugrožen ruskom intervencijom” i da bi članstvo Kosova u NATO-u bilo “dodatna vrednost za Alijansu”.

“Rusija ugrožava region i interese NATO-a. Cilj Rusije je blokiranje demokratskih procesa u regionu. Sa zabrinutošću smo pratili dešavanja na severu Kosova. Cenimo angažman NATO-a u regionu. KFOR je garant mira na Kosovu i regionu”, rekao je on.

Radio Slobodna Evrpa podseća da su “Kosovo i Srbija 27. februara prihvatili evropski predlog za normalizaciju odnosa” pošto je EU saopštila da su se na sastanku u Briselu kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili da nema potrebe za daljim razgovorima o tom prijedlogu”.

EU je tada saopštila da su “strane izrazile spremnost da rade na planu za implementaciju evropskog predloga koji ima za cilj da dovede strane do sveobuhvatnog konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, naveo je Radio.