Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, vežba pod nazivom „Brzi odgovor 22“ počinje desantiranjem ojačanog bataljona iz američke 173. padobranske brigade na Krivolak.

U vežbi će osim američkih vojnika učestvovati i pripadnici oružanih snaga Severne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

„Senka rata u Ukrajini je snažna i više nema političkih eufemizama u obrazloženjima scenarija vežbi. Jasno je da se radi o proveri NATO za slučaj potrebe da se angažuje na prostoru Balkana ili na istoku“, navodi se u tekstu.

Planiran je angažman 45 aviona i helikoptera, oko 1.800 padobranaca i zaštitu lovačke avijacije.

Portal dodaje da je centralno mesto vežbe poligon Krivolak, jer je on uredjen za obuku u uslovima bliskim ratnim. Na tom prostoru osim desanta biće prikazana neposredna vazduhoplovna podšrka.

Učestvovaće američki jurišni avioni A-10 iz Nacionalne garde Merilenda, a na aerodromu Petrovec stigli su i helikopteri Činuk i Blek houk iz Amerike kao i Apač iz Velike Britanije.

Vežba će trajati do 20. maja a predstavlja deo medjunarodne vežbe organizovane pod istim imenom ovog proleća u regionu Arktika, Baltika i Balkana.