Studija koju su sproveli naučnici Instituta za istraživanje vazduhoplovnih informacija (AIR) Kineske akademije nauka (CAS) objavljena je nedavno u Međunarodnom časopisu Digitalna Zemlja (Digital Earth).

Prema studiji, stalna potreba za dekarbonizacijom dovela je do zamene veštačkog svetla noću (ALAN) diodama koje emituju svetlost (LED), izazivajući zagađenje plavom svetlošću i povezane štetne efekte. Kao rezultat toga, postoji hitna potreba da se razvije tehnika za brzu, tačnu i obimno razdvajanje različitih izvora osvetljenja.

Naučnici veruju da satelit SDGSAT-1 može odigrati ovu ulogu tako što će postojeće podatke o noćnom svetlu dopuniti multispektralnim karakteristikama i karakteristikama visoke rezolucije.

Naučnici su koristili Peking kao primer i otkrili da je njihov pristup veoma efikasan u razlikovanju različitih tipova izvora svetlosti, sa ukupnom tačnošću od 92 odsto za ALAN i 95 odsto za ulična svetla.

Analiza SDGSAT-1 slika otkrila je jasne i različite obrasce osvetljenja, koji su pokazali prostornu heterogenost u ALAN-u duž 5. kružnog puta u Pekingu, pružajući vredne informacije o tome kako svetlosno zagađenje varira u različitim urbanim oblastima.

Pored toga, naučnici su otkrili statistički značajne razlike u klasama puteva i tipovima uličnih svetiljki, ilustrujući uticaj urbanog planiranja i infrastrukture na rasprostranjenost specifičnih tehnologija osvetljenja.

“Ovaj rad naglašava ključnu ulogu SDGSAT-1 u analizi ALAN-a, pružajući vredne uvide u upravljanje urbanim osvetljenjem”, navodi se u studiji.

Lansiran u svemir 5. novembra 2021. godine, satelit SDGSAT-1 je prvi svetski satelit za nauku o svemiru posvećen služenju Agendi Ujedinjenih nacija za održivi razvoj 2030.

Satelit je projektovan da obezbedi podatke za posmatranje svemira za praćenje, procenu i proučavanje interakcija između ljudi, prirode i održivog razvoja, navodi njegov projektant, Kineska akademija nauka.

Prošlog septembra, SDGSAT-1 je snimio prvi atlas podataka daljinskog senzora urbanog noćnog svetla, pružajući podršku istraživanju održivog razvoja gradova. Atlas sadrži podatke o noćnom svetlu rezolucije 10 metara iz 147 gradova u 105 zemalja širom sveta.