Katar je postao prvi domaćin Mundijala koji je eliminisan posle prve dve utakmice u grupi.

Katarski biznismen Jusef Al-Taher izjavio je da je gledao utakmicu zajedno sa prijateljima na džinovskom ekranu u jednoj velikoj prostoriji njegovog doma oko 40 kilometara severozapadno od Dohe.

“Bez obzira na ishod, prava je pobeda biti uspešan domaćin Svetskog prvenstva. Reprezentacija prvi put učestvuje na ovom nivou. Ponosni smo”, rekao je Taher.

Njegov prijatelj Sultan al Jasem je rekao da je Katar centar svetske pažnje i dodao da pola sveta ranije nije ni znalo gde se tačno nalazi zemlja.

“Nismo očekivali sportsku pobedu, ali smo već dobili političku, društvenu i ekonomsku pobedu”, rekao je drugi prijatelj i dodao da je Mundijal stavio “Katar na mapu sveta”.

O kritikama na račun Katara zbog stanja ljudskih prava, tretmana radnika na gradilištima i zajednice LGBT, navijači su rekli da je “normalno i zdravo da bude kritika kako bi se neke stvari korigovale”.

“Prihvatamo ceo svet, ali naši običaji i tradicija moraju da budu poštovani. Postoje crvene linije”, rekao je jedan od njih povodom kritika o zajednici LGBT.