Dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, usvajanjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete, kada je uveden kao zvanična valuta Кneževine Srbije.

“Ovaj jubilej ne samo da predstavlja značajno istorijsko dostignuće, već služi i kao svedočanstvo o postojanosti i otpornosti ekonomije naše zemlje”, navela je NBS.

Kako je istaknuto, tokom 150 godina dinar je svedočio transformaciji Srbije, od kneževine u kraljevinu, preko turbulentnih vremena zajedničke države Jugoslavije, a na kraju i u modernu Republiku Srbiju.

“Na ovom putu srpski dinar je ostao konstanta i simbol napretka našeg naroda, odraz našeg nacionalnog identiteta i nasleđa. Novčanice i kovani novac nose slike naših istorijskih ličnosti, znamenitosti i kulturnih simbola, podsećajući nas na našu bogatu istoriju i kulturnu baštinu. Oni služe kao podsetnik na naša kolektivna dostignuća i vrednosti koje nas definišu kao narod”, navodi se u saopštenju centralne banke.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da je danas dinar simbol monetarne i opšte ekonomske stabilnosti Srbije, valuta koja privlači ulaganje sve većeg broja investitora iz različitih delova sveta.

“Stabilnost dinara nema alternativu, jer je tačka u kojoj se susreću interesi svih ekonomskih činilaca – građana i preduzeća, uvoznika i izvoznika, ulagača i štediša, korisnika kredita, ali iznad svega naše države. Održati njegovu stabilnost u deceniji prožetoj brojnim globalnim neizvesnostima, nije bio nimalo lak zadatak, ali je to NBS uspela i sada je ta stabilnost njen zaštitni znak”, kazala je ona.

Dodale je da su posvećenost održavanju stabilnosti cena, obezbeđivanju stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i promovisanje strategije dinarizacije ključni za podizanje važnosti nacionalne valute u svetu i kod međunarodnih ulagača.

Narodna banka Srbije prirediće 21. decembra izložbu “150 godina srpskog dinara” na kojoj će, pored aktuelnog novca Srbije, biti prikazani i primerci prigodnog kovanog novca, počev od njegove pojave 1968. godine do poslednjih primeraka s likom Nikole Tesle.