Na tom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 175,1 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,11 milijardi evra, što je za 140,1 milion evra manje nego krajem prethodnog meseca.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi u novembru uticalo je neto razduženje države po osnovu deviznih kredita u iznosu od 129,7 miliona evra i izmirivanja ostalih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 53,3 miliona evra, zatim povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 51,2 miliona evra i intervencije NBS neto prodajom deviza na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 45 miliona evra.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kao i po drugim osnovama u ukupnom iznosu od 128,6 miliona evra.

Uticaj tržišnih faktora na devizne rezerve bio je negativan u neto iznosu od 75,1 miliona evra kao posledica slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 3,4 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo povećanje cene zlata za oko 1,9 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 741,3 miliona evra i bio je za 20,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 7,15 milijardi evra.

Vrednost dinara u novembru prema evru je gotovo nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.