“Da li se lokalni mediji u Srbiji bore sa vetrenjačama, u kakvim uslovima rade, kako se finansiraju, sa kakvim sve oblicima diskriminacije se suočavaju, kako komuniciraju sa građanima, neka su od pitanja kojima ćemo umrežiti iskustva lokalnih novinara, medija i civilnog sektora i inicijativa usmerenih na jačanje bezbednosti novinara, unapređenja profesionalnih standarda i zaštite javnog interesa”, navodi se u saopštenju za javnost.

Neke od tema na kojima će se govoriti na panelima su: zašto su važni mediji zajednice, kako unaprediti bezbednost novinara kroz izmene krivičnog zakonodavstva, saradnja civilnog sektora i medija zajednice u zagovaranju za poboljšanje položaja medija.

Govoriće se i o ulozi lokalnih medija u podsticanju javne debate, informisanja i edukacije građana, o lokalnim medijima i izgradnji zajednice u cilju zaštite javnog interesa, kao i o radu lokalnih medija u neprijateljskom okruženju.

Među panelistima će biti pravnik Slobodan Beljanski, članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić i Veljko Milić, univerzitetski profesori Rade Veljanovski i Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić i drugi.

Nedelja medija održava se u okviru projekta “Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana” koju NDNV organizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.