U saopštenju NDNV-a se navodi da su, pored Novog Pazara, izabrani poverenici u Subotici, Pančevu, Somboru, Senti, Inđiji, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Topoli, Kragujevcu i Dimitrovgradu koji će, ujedno, biti i kontakt tačke kojim će novinari moći da prijave napade.

Medijski i pravni eksperti NDNV-a su od marta do juna održali 10 radionica u ovim gradovima, a prisustvovali su im novinari, medijski radnici, predstavnici policije, tužilaštva, sudova i lokalnih samouprava.

“Novinari i medijski radnici na lokalu ugroženiji su nego oni u većim gradovima, poput Beograda i Novog Sada, a novinari često ne žele da prijavljuju pretnje jer nemaju poverenja u institucije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su održane radionice pokazale da je čest slučaj da novinari i predstavnici institucija zapravo retko imaju priliku da budu u živom kontaktu.

Pojedini poverenici su kazali da je u njihovim opštinama i gradovima “suspendovana javnost” iz rada lokalnih vlasti, a predstavnici NDNV-a su naveli da je zabrinjavajući podatak da su se radionicama u deset opština i gradova najmanje odazivali predstavnici lokalnih administracija.