Poslanici Nove demokratske stranke u Skupštini Srbije neće glasati za izmene zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, jer je neprihvatljivo što se o tom vladinom predlogu nisu izjasnile nacionalne manjine, rekao je danas poslanik NDS-a Janko Veselinović.

Veselinović je agenciji Beta rekao da je neprihvatljivo što je Vlada izmene zakona u skupštinsku procedurui uputila po hitnom postupku.

“To je za ovu vrstu zakona neprihvatljivo, jer je reč o pravima nacionalnih manjina, i ona ne smeju da se lome preko kolena”, kazao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, nacionalni saveti nisu imaliu priliku da se izjasne o izmenama zakona pre upućivanja u skupštinsku proceduru, a njihov stav je presudan za NDS.

Veselinović je naveo da će predložene izmemne zakona biti teško primeniti, jer je predviđeno dodavanje 50 odsto odredaba i teško će moći da ga tumače i pravni eksperti, a kamoli predstavnici nacionalnih saveta.

“Ušlo se u stečena prava manjina, jer je predviđeno da RIK sprovodi izbore za nacionalne savete, koji je po svojoj prirodi organ u kojem su političke partije”, kazao je Veselinović.